AnyuSzív

Életmentő könyvek

Van aki képes könyvek nélkül élni. Én nem. Olyanok nekem a könyveim, mint a levegő.

Az alábbiakban azokat a műveket sorolom fel, amelyek segítettek és segítenek nekem nőnek, feleségnek, anyának lenni.

Tracy Hogg: A suttogó titkai

Amíg picik voltak a fiúk, kincset ért ez a könyv. Tracy-nek köszönhetem, hogy nincs és soha nem is volt hosszadalmas altatási procedúránk, hogy első perctől kezdve napirendünk van, hogy még soha nem volt olyan éjszakám, amit ébren töltöttem volna a gyerekek miatt.

Most már nagyobbak, fejlődik a személyiségük, de a babakori berögződések, úgy, mint a korán fekvés, az étkezések rendje, és az átaludt éjszakák tovább kísérik őket, és engem is.

Van, aki azt mondja, hogy Tracy robotot akar csinálni a gyerekből. Szerintem meg segít abban, hogy Te ne válj robottá.

Teljesen azonosulni tudok azzal az elvével, hogy a gyerek érkezik a családba, így neki kell alkalmazkodnia a kialakult rendhez. Keményen hangzik? Nekem keményebben hangzott a kialvatlanság, az idegesség, a következetlenség, a kapkodás, a tanácstalanság.

Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve

Ezt a könyvet akkor vettem meg, amikor azt éreztem, hogy nem azért kiabálok annyit a gyerekekkel, mert haragszom rájuk, hanem mert aktuális és bizony gyerekkori frusztrációim kívánkoznak ki belőlem. Teljesen véletlenül akadt a könyvesboltan kezembe ez a könyv. Megvettem, és nem is tudtam 20 oldalnál többet elolvasni belőle. Zokogtam. Napokig olyan voltam, mint akit fejbe vágtak. Aztán kitisztult a kép, és azóta tényleg csak akkor emelem fel a hangom, ha nem látok más megoldást.

Helen Fielding: Bridget Jones Naplója 3. Bolondulásig

Imádom az anya-Bridgetet. A botladozásait, a bizonytalanságát, az útkeresést, az öniróniáját. Azt, ahogy több-kevesebb sikerrel próbálja újra megtalálni az útját, és önmagát. Tipikus önostorozó anya, aki imádja a gyerekeit, de a saját emberi korlátait nem tudja túllépni. Szerintem nem is kell. Nagyon jókat nevettem.

Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

Terézanyu 14 éve fogott meg, és azóta sem ereszt. Ez a könyv nem az anyaságról szól. Nagyon nem! Arról, hogy egy nő mielőtt megtalálja azt a férfit, akivel családot alapít, milyen utat jár be. Rácz Zsuzsa humora, főhősének, Kéki Katának az öniróniája, a belső monológjai, a mindent megérő és megértő barátnőkkel átélt emlékei, és a pasikkal való élményei MINŐSÉGI női olvasmánnyá teszik ezt a regényt, ami még nem a futószalagon gyártott tucat, nőknek szánt regények közül való.

Takáts Lilla: Jutalomjáték

Ez sem azok közül való! J Én írtam! J A regényem nagyon sok önéletrajzi elemet is tartalmaz, leírtam többek között, hogy hogy vészelte át a házasságunk azt, hogy a férjem az első terhességem alatt másba volt szerelmes. A történet másik központi szála, a diákszerelem is valós része volt az életemnek, amit nagy nehézségek árán, de kihevertem. J

Bővebben a www.moly.hu /takats-lilla-jutalomjatek olvashattok róla.

És ami nem jött be:

Hal Edward Runkel: Ordításmentes gyereknevelés

Megpróbáltam, komolyan. Két napig nem emeltem fel a hangom. Egyszer sem. Akkor sem, amikor már 5 perce könyörögtem nekik, hogy szálljanak ki a zenélő mozdonyból a Camponában. Akkor sem, amikor harmadjára is visszapakolták a csokit a kosárba. Akkor sem, amikor a hűvös és a könyörgésem ellenére levették a cipőjüket a játszótéren (miért csak a hülyeségben követik egymást??). Sőt, még akkor sem, amikor fürdéskor miközben én elszaladtam pisilni, Nimród kimászott a kádból, és természetesen óriást esett vizes talpacskájával a kövön.

Mikor pattant el a cérna? Már arra sem emlékszem, úgy elöntötte a két napja visszafojtott indulat az agyamat. De nagyot szólt. Úgyhogy az én temperamentumomnak nem tett jót ez a könyv.

De ha te csendesebb, türelmesebb, kevésbé lobbanékony ember vagy, akkor… Akkor nagy valószínűséggel nincs is szükséged erre a könyvre.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!