AnyuSzív

Párkapcsolati egyszeregy

A posztjaimból úgy tűnhet, hogy egyedül pisilek szembe a széllel, de ez nem így van.

A gyerekeim apja 11 évvel idősebb, mint én. Ő az, aki kezében tarja a pénzügyeinket, ő az, aki nyírja a füvet, szereli a távirányítós autót, végignézi az asztal mellől, ahogy fürdetek, és miután a fiúk lefeküdtek, a kanapéról, ahogy rohangászok a gyerekszobába, hogy legyen végre csend.

Ennyire nem tragikus a helyzet (DE!), hiszen ő az az apuka, aki szó nélkül hajlandó hármasban eltölteni akár több napot is a fiaival, egyszerre viszi el mindkettőt a Duna-partra bringázni úgy, hogy egyik sem fullad a folyóba. Mindkét gyerek tudja használni a csavarhúzót, Nimród egyedül cserél elemet az autójában, pedig éjszakánként még bepisil.

De ezt a „szereposztást” akkor is elrontottam. Hiszen én voltam az, aki merő jófejségből mondogattam, hogy „egész nap dolgoztál, maradj csak, egyél, nézd a tévét, majd én intézem”. Nem gondoltam bele hogy egyszer én is dolgozni fogok, és akkor bizony nagy segítséget jelent még az is, ha kiveszi helyettem a gyerekeket a kádból.

Ha szólok, természetesen jön és segít, de mivel eléggé mártír típus vagyok, inkább látványosan szenvedek. (Jó nagy baromság!)

Azért bátorkodtam ezt a kisokost megírni, mert bár mindössze 5 éve vagyunk házasok, 30 évnyi történet van már mögöttünk.

Volt minden. Megcsalás, szétköltözés, voltam gyerekét egyedül nevelő anya, férje szeretőjét halálba kívánó terhes kismama, majd megbocsátó, mindent feledő, tanulságokat levonó, saját hibáit is belátó feleség.

Ezek alapján az alábbi tanácsaimat ajánlom figyelmedbe:

Ketten vagytok. Ha nem tudod a döntéseidnél figyelembe a másikat, nézd meg Justin Bieber Love yourself című videóklipjét.

Ne cseszegesd a párod feleslegesen, pláne ne nyilvánosan!

Ne gúnyold ki! Ember, és férfi. Neked is vannak a hibáid, és biztos vagyok benne, hogy neked is nagyon fájna, ha a családod, a barátaid előtt valaki kihangsúlyozná ezeket.

Hagyd, hagy legyen férfi. Hagy szereljen, fúrjon, faragjon, gyúrjon.

Dicsérd meg!

Ne hagyd el magad! Meddig tart földobni egy leheletnyi pirosítót, hogy ne úgy nézz ki, mint aki egész nap a pincében napozott? Egy kis szempillaspirál, szemceruza, le a mackóval, föl a farmert, 5 perc!

Vond be a mindennapjaitokba! Hagyd, hogy segítsen, hogy etessen, pelenkázzon, sétáljon, játszóterezzen a gyerekkel. Neked is könnyebbség, ne légy olyan fafejű mint én.

Légy gyengéd. Lehet, hogy neked elég, hogy a gyerekedet babusgatod, de az apjának biztos nem. Nem is hinnéd mennyire könnyű elcsábítani egy otthon elhanyagolt férfit.

Ha ennek a szelét érzed, ne borulj ki! Figyelj, légy higgadt, és ne azzal kezd, hogy rábuksz a telefonjára. Gondold végig a te szerepedet a kapcsolatotokban, és ha úgy találod, hogy hibáztál, próbáld meg helyrehozni.

Beszélgess! Tudom, fáradt vagy estére. Különben is, ő dolgozik, te meg egész nap otthon vagy, más életet éltek jelenleg. De ha szétmennétek, akkor élnétek csak igazán más életet! És hidd el, akkor sokkal fáradtabb lennél esténként.

Ne verd ki a balhét a szétdobált zokni miatt. Ha mégis patáliát csapsz, biztos, hogy nem a zokni miatt. Hanem?

Vannak nehéz időszakok, amikor csak a negatívomat látod meg a másikban. Tudatosan próbálj meg ebből az állapotból kilépni. Gondold át, hogy valóban vele van-e bajod, vagy esetleg mással, netalántán magaddal, csak a párodon sokkal könnyebb elverni a port.

Ne játszmázz! Akivel együtt élsz, szeret téged, és te is szereted. Mindketten megérdemlitek, hogy őszinték legyetek a másikkal. Ne pörgess le magadban előre dialógusokat! Ne légy mérges a másikra olyan dolgokért, amiket ki sem mondott!

Veszekedni lehet. Sőt, kell is! Időnként a gyerekek előtt is, hiszen nem két egyforma ember él együtt steril környezetben. Az elfojtás sokkal károsabb, a gyerek meg nem hülye.

Ha a célotok közös: együtt maradni szeretetben, békességben, akkor tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy ez így is legyen. Nem szégyen segítséget kérni! Szétesni hagyni egy családot önzőségből, büszkeségből annál inkább.

Szeresd és tiszteld a másikat! Viselkedj, beszélj vele, róla és a családjáról is (NAGYON FONTOS) úgy, ahogy azt te is elvárnád önmagaddal kapcsolatban.

És mielőtt elsárkányosodnál, mindig gyakorolj önkritikát! Sok kapcsolatot megmenthetett volna, ha a felek nem csak egymásra mutogatnak, hanem önmagukba is néznek.

A miénket is ez mentette meg. Na meg az a szeretet, amit nem hagytunk elveszni.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!