Hiánypótló nyalánkságok kerülnek egyre több üzlet polcaira, amelyek nem csak egészségesek, de végre finomak is.
Egy Mészáros utcai paleo cukrászdában majdnem elsírtam magam örömömben amikor először megláttam a Hideg Nyalat (imádom a nevet) kókusztej alapú joghurtokat.
Több ízben írtam már arról, hogy nem fogyasztok állati eredetű tejtermékeket, és a nagyobbik fiam esetében is szükség volt már – igaz csak átmenetileg – a tejfehérje tartalmú élelmiszerek megvonására.
Egyikünknek sem jelentett akkora sokkot, hogy lekerült a tehéntej az asztalról, de két dolgot mindketten nagyon hiányoltunk: a joghurtot és a fagyit.
Az az édesanya, akinek ételallergiás a gyermeke (és sajnos egyre több ilyen anya van), tudja micsoda szívfájdalom elmagyarázni, megértetni egy óvodással, hogy miért nem eheti a jövőben azokat az ételeket, amelyeket eddig bármikor fogyaszthatott.
A kisfiam joghurtimádó, és bár nálunk átmenetinek bizonyult a tejfehérje-érzékenység, abban a három hónapban amíg el volt tiltva a tejtermékektől, nagyon örültem volna ha találok a számára is fogyasztható joghurtokat.
Sokaknak egyértelmű pótlékként a szója alapú joghurtok jutnak az eszébe. Azért, mert kereskedelmi forgalomban nagy részt ezzel találkozunk. Tejből már van zab-, kókusz-, vagy épp mandulatej, de joghurtot hiába keresetem, mindenhol csak a szója, a szója, a szója.
S hogy miért van tiltólistán a szója? Magyarország nagyrészt Brazíliából importálja a szójababot, ahol annak értedékben, hogy a növény ellenálljon a kártevőknek és tolerálja a gyomirtókat, a világ többi szója-nagyhatalmához hasonlóan génmódosított szóját termelnek.
A fagyival sem volt könnyű dolgunk, hiszen ha esetleg találtunk is olyan fagyizót ahol árultak tejmentes fagyit, ezeken a helyeken is le kellett mondanunk az izgalmasabb ízekről, és maradt a málna vagy az eper.
Már lemondtam arról is, hogy valaha eszem finom és tejmentes joghurtot, amikor az említett kis cukrászdában az alábbi üvegek jöttek velem szembe:
Bevásároltam Hideg Nyalatból, és mikor megkóstoltam, csak ennyit kérdeztem: ki volt az a zseni aki ezt kitalálta, és én eddig miért nem tudtam erről?
A Facebook-on azonnal meg is találtam a termékcsaládot, és így esett, hogy néhány üzenetváltás után ma, a BOK Csarnokban (volt SYMA Csarnok), a Fagyi Feszten Kiss Enikővel, a Hideg Nyalat termékek megálmodójával beszélgettem.
Enikő elmondta, hogy 25 éves koráig élsportoló, többszörös országos bajnok, válogatott atléta volt. Amíg sportolt, addig azért, amikor befejezte akkor pedig azért kellett odafigyelnie a táplálkozására. Ő is megerősítette azon tapasztalataimat, hogy ami egészséges, különösen a tejmentes termékek, nem finomak.
“Hiába egészséges valami, ha rossz ízű, nem eszem meg.”
Elsőként fagylaltokkal kezdett kísérletezni, és olyan jól sikerültek a próbálkozásai, hogy a kezdeti boszorkánykonyha nemrégiben kinőtte az első üzemet, így költözött a gyártás Pécelre, s immár ami a fagylaltokat illeti, tizennyolc ízű kókusztej alapú finomságból válogathat az egészséges édességre vágyó nagyérdemű, 650 Ft/adagért, ami három gombóc fagyinak felel meg.
Enikő elmondása szerint a sláger ízek többek között a csoki (100 %-os belga csokoládéval), a keksz-karamella (madagaszkári Bourbon vaníliával), és a málnás sajttorta (megkóstoltam ma, nem csak az íze álom, hanem hogy végre valaki nem tehéntejből készít ilyen különleges ízeket).
Az idei újdonságokat a nagyközönség március 3-án és 4-én a Fagyi Feszten kóstolhatja meg.
Nehezen tudnám eldönteni, hogy a mangó-maracuja vagy az acai berry ízű fagyi volt finomabb!
Ismeritek az acai berryt? Eddig én sem tudtam róla, hogy az egyik legmagasabb antioxidánstartalmú gyümölcs, amely egyenesen Brazíliából érkezik Pécelre, hogy a saját kókusztej alapú joghurtjukkal keverve, egészségesen hűsítsen minket a tavaszi-nyári napokon.
A fagyi mellett Enikő saját fejlesztésű joghurtjait is piacra dobta. A kókusztejhez adott baktériumok csíraszáma 86 milliárd, majdnem hatszor annyi, mint a legismertebb itthoni joghurtmárka termékeiben. Ehhez az egészségbombához adják hozzá Enikőék a 100%-ban természetes gyümölcshúst, hogy mi otthon élvezhessük az almás-fahéjas, cseresznye, málna, fekete áfonya-feketeribiszke, valamint az őszibarack-mangó ízű joghurtokat.
Mit gondoltok, aki tejfehérje-érzékeny, vagy egyéb meggyőződésből vegán, mit ken a kenyérre? Margarint, és különböző, általában csicseriborsó-alapú kenőkrémeket, s ha sajtra vágyik, marad a tofu, ami szójababból készül, tehát megint ott vagyunk ahol a part szakad.
Enikőék azonban erre is találtak megoldást, és ha minden igaz, hamarosan elérhetővé teszik a kókusztej alapú sajtkrémjüket. Én ma megkóstoltam, biztos hogy rendszeres fogyasztók leszünk, hiszen nem csak finom, de a kókusztejen, a sajtkultúrán és a konjakliszten kívül semmi mást nem tartalmaz, kivéve persze a különböző ízesítések természetes összetevőit.
Azonban nem csak sós, de édes finomság is kerül a kenyérre Hideg Nyalatéknál. Az alábbi kép a Piemont 60 mogyorókrémükről önmagáért beszél, ahogy az íze is.
Hasonlóan a sajtkrémhez, a vegán tiramisura is várnunk kell még egy kicsit, de a prototípushoz volt ma szerencsém, és bátran állítom, elképesztően finom. Már látom magam ahogy este, megkívánva egy kis édességet, lelkiismeret furdalás nélkül nyúlok érte a hűtőben.
Csakúgy mint a málnás sajttortához, ami az abszolút Hideg Nyalat-kedvencem, és bizony előfordul hogy ezt vacsorázom. És nem bánom!
Ha szeretnétek egészségesen nyalakodni, látogassatok el március 3-án és 4-én a BOK Csarnokba a Fagyi Fesztre, és kóstoljátok meg Enikő csodáit!
S ha kíváncsiak vagytok rá, hogy a fentieken túl mit kínál még nektek a Hideg Nyalat, illetve hogy mely hozzátok közel eső üzletben tudjátok beszerezni a termékeket, kattintsatok a hidegnyalat.hu-ra és keressétek meg Enikőéket a Facebookon!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: